Upplev Indien

Upplev Indien

Indien är ett land som inte går att beskriva i några få ordalag. Det är en smältdegel vars olika språk, kulturer, trosuppfattningar och naturområden definierar helheten och ramar in ett unikt resmål! Förbundsrepubliken utgörs av 29 delstater och trots att det är en sekulär stat, finns ett flertal religioner representerade. Därtill finns också religiös synkretism vilken ytterligare suddar ut de strikta gränserna och diversifierar kulturen radikalt. De flesta är Hinduer men såväl Muslimer som Kristna, Buddhister och andra tillhörigheter finns i området. Kulturen präglas av religionen och gör Indien till en plats värd att besöka.

Indien anses ofta vara en nation av kontraster. Här finns en spännvidd som är observerbar även för den som tillfälligt är på besök i landet. Ekonomin är stark på vissa håll och samtidigt finns mycket utsatthet och fattigdom. Som turist i landet är det ofta ovant att se kontraster mötas på nära håll i den utsträckning som råder.

Klimat

I norra Indien finns stora växlingar över året. Från varmt till kallt, torrt till fuktigt. Turister rekommenderas att åka till dessa områden någonstans oktober-mars. I topplistan över destinationer finns Delhi, Varanasi, Agra och Jaipur. Vill man komma till Indien när det är varmt och torrt, är tiden april-juni bra att välja.

Den som önskar uppleva Bombay, Goa eller någon annan ort i södra Indien kan vänta sig ett jämnare klimat sett till värme. Dock kan man hamna mitt i nederbörd om man åker i juni-september. För det mesta är temperaturen 30-35 grader.

Indien är ett säkert land att resa i och det är ovanligt att turister råkar ut för några större faror. Någonting som dock förekommer är ocker och bluffpriser. Det kan handla om falska smycken eller höga priser som inte är i nivå med vanliga priser.

När det är fråga om klädsel är det i städerna ingenting som är tabubelagd. Längre ut i landet kan framförallt kvinnor, om de vill smälta in, ha kläder som täcker mycket av huden. Dock är det inte några generella regler i ett land med så många kulturer och traditioner.

Var noga med att vaccinera dig utifrån hur du kommer att bo. Det kan finnas stora variationer utifrån var och hur du kommer resa.