Kända teatrar i världen

Kända teatrar i världen

Att gå på teater är en spännande aktivitet som funnits under en lång tid i historien. Det är inte bara det som utspelas på scen som är värt att uppmärksamma, utan även byggnaderna i sig som ofta är gamla, anrika och välbevarade. Teatrar finns över hela världen och har funnits sedan lång tid tillbaka. I antikens Grekland var teatrarna stora till ytan och kunde inrymma upp till 17 000 personer samtidigt! Teatern hade också en viktig roll där invånarna diskuterade och lärde sig saker som var viktiga i samhället.

London

I norra delen av South Kensington i London finner man teatern Royal Albert Hall. Teatern är antagligen en av de mest kända teatrarna i världen och invigdes redan år 1871 av Drottning Victoria. Teatern rymmer 5 272 människor men kapaciteten kan ändras bland annat genom att skapa ståplatser. Varje år är det mer än 350 tillställningar, och allt mellan konserter till sportevenemang, och flera kända skådespelare och artister har tillbringat tid på scenen.

Australien

I Australien finner man Operahuset i Sydney och invigdes år 1973. Trots namnet spelas det varje år många pjäser på teatern och är faktiskt hem för Sydneys teatersällskap. Teatern skapades av dansken Jörn Utzon och de miljontals plattor som täcker byggnaden kommer faktiskt från Sverige! Förutom att besöka teatern och uppleva scenen, är det ett givet mål för turister som besöker staden och landet och anses vara en av världens mest kända byggnader.

Sverige

Även i vårt land finns det en känd teater som till vardags kallas för Dramaten. Officiellt heter teatern Kungliga Dramatiska Teatern och är Sveriges nationalscen för teater. Den återfinns i vår huvudstad Stockholm. Dramaten innehåller sex olika scener, där den största scenen har använts sedan år 1908 och rymmer 770 platser. Varje år spelas det ungefär 1 000 föreställningar på de olika scenerna på Dramaten.